Architect voor vernieuwing in HR

Geraakt worden

We maken het allemaal mee. Geraakt worden. Het komt vaak onverwacht en kan je zomaar overvallen, schijnbaar onverwacht. Door wat iemand zegt of doet, door een gebaar of een gebeurtenis. Het kan je blij en vrolijk maken, maar ook angstig, bang of droevig. Geraakt worden. Het kan je zomaar gebeuren.

Licht geraakt

Zo werd ik onlangs geraakt door een artikel over ‘schone schijn’. Het artikel trof me plotseling. Ik heb een hekel aan de schone schijn ophouden en mooi weer spelen. Op sociale media bijvoorbeeld, of op tv, doen mensen zich vaak mooier voor, waardoor een wereld van schijn en illusie wordt weerspiegeld. Ik hou van echtheid en ga liever naar de essentie. Dat helpt me in mijn vak en in mijn leven. Wezenlijk contact en echte verandering beginnen bij de essentie, dat zal het wel zijn. Zeg nou zelf, waar draait het nu echt om in het leven?

Hard geraakt

Het echte leven kan rauw zijn en zomaar in een nachtmerrie veranderen. Zonder enige schijn van schoonheid. Een simpel berichtje op het nieuws… “familie en collega’s zijn op de hoogte gesteld, zegt het ministerie.” Dan weet je het wel; dat voorspelt weinig goeds.

Nog maar een paar weken geleden werden mijn familie en ik en hard geraakt door zo’n bericht, dat niet alleen het nieuws haalde, maar ook ons eigen leven.

Wij zijn de familie van Zoë; de jonge knul van 31 jaar, die in de bloei van zijn leven ongewild in het nieuws kwam. Zoë is onze neef én huisgenoot; onze stille kracht. Hij woonde sinds een paar maanden bij ons. In de weekenden was het gezellig. We hadden het fijn en hij hielp me graag, met technische kennis of foto’s maken voor de opzet van mijn eigen bedrijf.

We hebben dezelfde missie: samenwerken aan impactvolle organisaties, elk vanuit een ander perspectief. Ik vanuit HR, Zoë werkte aan zijn toekomst als verbindingsofficier bij Defensie. Door de week was hij op de kazerne, daar bloeide hij op. Samen met de kameraden van zijn peloton volgde hij een pittige opleiding. 

Hij koos deze carrièreswitch, omdat hij de drijfveer had om de wereld en mensen te beschermen. Zonder enige waarschuwing werd hij uit ons leven weggerukt. No mercy. Hij vroeg niet veel van het leven, maar kreeg zelfs niet de tijd om er te kunnen zijn voor anderen, of voor ons; voor allen die hem zo hard nodig hadden.

Anders en toch helemaal thuis

Zoë is de broer van Eva. Beide namen hebben de betekenis van leven in zich. Twee handen op een buik, zielsverwanten. Hoe rauw dat de een nu zonder de ander verder moet. Verlies kantelt je blik op het leven. Wie is een moeder zonder haar kind? Wie zijn wij zonder Zoë?

Zoveel vragen, nog weinig antwoorden. Niets past meer in zijn oude vorm. Hoe moeten wij ons verhouden tot het leven zonder Zoë? De wereld gaat onverschrokken door, terwijl de tijd voor ons stopt.

In de afgelopen periode hebben we ook nieuwe mensen ontmoet. Sommige vreemden kwamen dichterbij dan vrienden en familie. Hoe Defensie is omgegaan met het verlies van Zoë heeft me diep geraakt. Met echte en oprechte aandacht werd Zoë, letterlijk en figuurlijk, op handen gedragen door de kameraden van zijn peloton. Met veel zorg en liefde en zonder schone schijn. Zoë kreeg van hen wat hem toekwam, een warm en waardig afscheid.

High-impact

We herschrijven ons verhaal met de ervaringen die we opdoen. Mijn essentie is dat ik, net als Zoë en Defensie, er wil zijn voor mijn mensen en collega’s, juist als het moeilijk wordt. Samen optrekken en doorzetten, samen de rijen sluiten. Zeker geen schone schijn. De dood brengt je dichter bij het leven dat je wilt leiden. HR-anders-doen.

Wanneer werd jij
voor het laatst geraakt?

Zoë: always loved, never forgotten, forever missed.