Curatief beleid. Noodzaak of noodgreep?
Herken je dit? Je mailbox stroomt vol met ziekmeldingen, en leidinggevenden staan bij je bureau met de zoveelste verzuimcasus. Je vraagt je af: “Hebben we dit écht onder controle?” Veel HR-afdelingen worstelen met curatief beleid, maar zien het nog te vaak als een noodzakelijk kwaad of een noodgreep bij ziekteverzuim.
Curatief beleid gaat verder dan alleen de ziekmelding registreren en een bedrijfsarts bellen. Het is een onderdeel van duurzame inzetbaarheidsstrategie dat alle aandacht verdient. Maar wat houdt curatief beleid precies in, en hoe pak je het slim aan?
Wat is curatief beleid precies?
Curatief beleid richt zich op het managen en begeleiden van verzuim zodra medewerkers uitvallen. Dit betekent het inzetten van effectieve hersteltrajecten, het begeleiden van re-integratie en het creëren van duidelijke afspraken rond arbeidsongeschiktheid. Kortom: curatief beleid is gericht op herstel, terugkeer en grip krijgen op verzuim.
Maar laten we eerlijk zijn: het voelt soms alsof je continu achter de feiten aanloopt. Dat komt omdat veel organisaties pas in actie komen wanneer het kwaad al geschied is. Maar hoe verander je verzuimbeleid van brandjes blussen naar strategische regie?

Van reactief naar proactief
De sleutel ligt in de verschuiving van reactief handelen naar een strategische, proactieve aanpak. Bij een goed curatief beleid:
- Heeft HR duidelijke processen en afspraken vastgelegd.
- Zijn leidinggevenden getraind in gespreksvoering en signalering.
- Heb je een strak casemanagement en wordt bureaucratie voorkomen.
Zo voorkom je dat iedere ziekmelding een crisis wordt. Met een helder beleid op curatie pak je verzuim professioneel aan, voordat het langdurig en complex wordt.
Curatief beleid in praktijk: helderheid én eigenaarschap
- Stop met dweilen, draai eerst de kraan dicht.
Fundament voor preventie en vitaliteit
Goed uitgevoerd herstelbeleid vormt het stevige fundament voor preventieve maatregelen en vitaliteit. Je legt met een goed verzuimbeleid namelijk de basis voor vertrouwen, duidelijkheid en structuur in je organisatie. Vanuit die basis kun je vervolgens bouwen aan verdere stappen in duurzame inzetbaarheid.
Een sterk curatief beleid leidt tot:
- Minder langdurig verzuim door snellere interventies.
- Duidelijke rollen voor HR, leidinggevenden en medewerkers.
- Betere samenwerking met bedrijfsartsen en arbodiensten.
- Effectieve terugkeer van medewerkers na ziekte.
Wil je verder bouwen op de stevige basis die curatief beleid biedt? Met de Cirkel van Vitaliteit transformeer je jouw organisatie van verzuim naar groei en veerkracht en bouw je aan een toekomstbestendige HR-strategie.
Klaar om écht grip te krijgen op verzuim?
Stop met ad hoc handelen en zet je curatief beleid strategisch in. Neem de regie terug op verzuim en ziekte binnen je organisatie. Hoe je dat praktisch en eenvoudig aanpakt, leer je in onze inspirerende workshop vitaliteit. Ontdek hoe je de duurzame inzetbaarheid van je organisatie structureel kunt versterken.
Plan nu jouw workshop vitaliteit in en ontdek hoe je effectief grip krijgt op verzuim!

Marlies Schillings | HR met impact
Altijd een tikkie anders, een tikkie rebels. Buiten de lijntjes. Met een aanpak die geen pleisters plakt, maar klopt. Ik geloof dat HR de sleutel heeft tot échte verandering; weg van systemen die vastlopen, op naar organisaties die léven en waar mensen tot hun recht komen. Tijd om de regie terug te pakken.